Misiunile pompierilor mureșeni în perioada 07-10 martie 2025

Buletin informativ

Nr.17 din 10 martie 2025

Misiunile pompierilor mureșeni în perioada 07-10 martie 2025

Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie în această perioadă, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.

Din data de 07 martie, până în dimineața zilei de azi, 10 martie 2025, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de 237 situații de urgență, dintre care echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 181 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

De asemenea, în perioada supusă atenției, eforturile colegilor noștri s-au concentrat și asupra protecției comunităților și bunurilor acestora. În acest sens, echipajele operative au intervenit în urma producerii a 50 incendii, 1 misiune pirotehnică, 2 accidente rutiere și alte 3 situații de urgență.

Din cele 50 incendii, 9 au avut loc la locuințe, afectând anexe, locuințe în întregime sau acoperișuri, iar alte 41 au avut loc la vegetație uscată. În urma incendiilor, din fericire nu s-au înregistrat victime.

            În perioada de referință, pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină în urma izbucnirii a 41 incendii la nivelul unor terenuri din municipiile Reghin și Sighișoara, precum și în localitățile Dumbrăvioara, Bahnea, Filpișu Mare, Vidrasău, Ideciu de Jos, Deda, Râciu, Sovata, Luduș, Brâncovenești, Bistra Mureșului, Nadășa, Orosia, Periș, Daneș, Trei Sate, Săușa, Criș, Sărmașu, Nadeș, Venchi, Breaza, Idrifaia, Idicel Pădure, Vălenii de Mureș, Rigmani, Suseni, Pietriș și Sănișor ca urmare a aprinderii vegetației uscate.

. Echipajele au intervenit prompt pentru protejarea împotriva propagării flăcărilor la locuințe, anexe și adăposturi de animale, fiind afectată o suprafață totală de circa 389 hectare de teren. În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, incendiile fiind izbucnite cel mai probabil datorită focului deschis în spații deschise.

 

Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!

 

Nerespectarea prevederilor legale privind arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișilor și vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 2.500 RON, dar și de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, de către Garda Națională de Mediu.

 

De asemenea, incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți.

 

Totodată, pentru asigurarea climatului de siguranță a cetățenilor și pentru identificarea potențialelor cauze de incendiu, inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Mureș au efectuat 5 controle de prevenire a incendiilor la obiectivele din zona de competență și 5 informări prevenire la obiective din zona de competențe.

De asemenea, în această perioadă au fost transmis 3 mesaje de avertizare a populației prin intermediul aplicației RO-ALERT pentru prezență urși în zone locuite.

 

 Pompierii militari mureșeni rămân la datorie pentru asigurarea răspunsului prompt la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

 

Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore

 

Compartiment Informare și Relații Publice

Locotenent Călușeri Alexandra-Maria

Telefon: 0753.119.557