Pompierii militari mureșeni au asigurat răspunsul la 106 situații de urgență
BULETIN INFORMATIV
Nr. 61 din 09 iulie 2025
În ultimele 24 de ore, pompierii militari mureșeni s-au aflat în serviciu operativ și au asigurat răspunsul la 106 situații de urgență astfel: 2 accidente, 11 incendii, 15 misiuni degajare copaci, 1 misiune pirotehnică, 73 de intervenții ale echipajelor SMURD și 5 alte intervenții.
Dintre cele 11 incendii, 8 au fost intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, care au afectat o suprafață totală de aproximativ 2 hectare. Nu s-au înregistrat victime, iar cauza probabilă a fost utilizarea focului deschis în spații deschise.
În dimineața zilei de 09 iulie, în jurul orei 09:00, pompierii au fost solicitați să intervină în localitatea Miheșu de Câmpie, pe strada Bujorului, pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință. La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și o ambulanță SMURD din cadrul Secției de Pompieri Sărmașu. La sosire, incendiul se manifesta generalizat pe întreaga suprafață a locuinței, aproximativ 50 mp. Din nefericire, în interior a fost identificată o victimă de sex feminin, carbonizată.
Tot în cursul zilei de ieri, în jurul orei 14:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara au intervenit în localitatea Șaeș, comuna Apold, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință. La fața locului au acționat două autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD și pompierii voluntari din cadrul SVSU Apold. Incendiul a afectat acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 80 mp și o anexă gospodărească de circa 60 mp. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
În contextul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, înregistrate în intervalul orar 19:00 – 22:00 sub incidența codului portocaliu de vijelii puternice, la nivelul județului Mureș au fost primite peste 80 de apeluri prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență. Echipajele de intervenție au fost mobilizate în 29 de situații de urgență generate de fenomenele meteo. Acestea au vizat degajarea copacilor căzuți pe carosabil, locuințe, garaje sau rețele electrice, precum și înlăturarea efectelor produse asupra infrastructurii electrice. În aceste intervenții au fost implicate echipaje ISU, echipe ale Electrica și pompieri voluntari din zonele rurale.
În municipiul Târgu Mureș și localitățile limitrofe, s-a intervenit în 12 cazuri pentru degajarea copacilor doborâți de vânt, dintre care 3 au implicat garaje și o locuință, fără a se înregistra pagube semnificative. Celelalte 9 cazuri au vizat copaci căzuți pe carosabil sau alei pietonale. În localitățile Sovata, Pietriș și Gheorghe Doja, pompierii au acționat pentru înlăturarea arborilor căzuți, iar în municipiul Reghin și în localitatea Ciobotani au avut loc două incendii de vegetație uscată, provocate de scurtcircuite electrice produse în urma vijeliilor.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, atât în gospodării și locuințe, cât și în ceea ce privește arderea vegetației uscate. Utilizarea focului în spații deschise, fără respectarea reglementărilor legale, poate genera consecințe grave asupra mediului și siguranței comunităților.
Totodată, recomandăm populației să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate pentru acest tip de activitate și să respecte toate regulile de siguranță. Scăldatul în zone neamenajate sau interzise reprezintă un pericol real pentru viață. Pentru orice situație de urgență, apelați numărul unic 112.
Informații despre modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Compartiment Informare și Relații Publice
Locotenent Călușeri Alexandra - purtător de cuvânt
Telefon: 0753.119.557